zondag 15 januari 2012

Hoe begin je eraan ...............

Als je net als ik een chronische afkeer hebt tegen alles wat met het huishouden van doen heeft dan zijn deze tips misschien een goed idee om er aan te beginnen.

1. Stel jezelf geen grote doelen. Als je jezelf direct voorneemt om alles in huis opgeruimd te krijgen dan werkt dat frustrerend. Je ziet overal rommel en hebt het idee dat je er niet echt van af geraakt. Kleine stapjes beklimmen de berg!
2. Begin met één plek. Neem een plaats in je huis waar rommel zich verzameld ............. bij ons zijn er zo verschillende. De plank in de keuken, het schap boven de koelkast, de potjes op mijn keukenkast en zo kan ik nog wel even doorgaan. Neem zo'n vergaarplek en begin eraan. Pak alles vast en geef het direct de juiste plek, speelgoed naar de speelgoedbak, haarspeldjes naar de badkamer enz enz. Bij ons zijn 'de papieren' het grootste probleem. Iedereen krijgt brieven van school, ik heb notulen van vergaderingen en ga zo maar door ...... Lees de papieren en geef ze hun plek: papierbak of verwerk ze in je administratie ............. Kortom ruim alles op. Neem nu een natte doek en maak alles schoon.
3. Onderhoud deze plek. Het was niet voor niks dat alles zich hier verzamelde en daarom moet je een verandering ondergaan. Houdt de plek bij. Wees je bewust wanneer je er iets neerlegd ................ hoort dit hier of kan ik het direct opruimen of weggooien.?? Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel en waarschijnlijk ook het moeilijkste. Want het gaat niet alleen om jou maar ook om je medebewoners. Jammer genoeg zijn die nog niet gewend aan het opruimen van jullie huis en dus zul je ze om hulp moeten vragen. Geef de spullen die je er vind direct aan hen terug en vraag hen om het op te ruimen waar het hoort. Niet op een vervelende 'kattige manier' maar gewoon zodat ze gaan begrijpen wat jouw doel is ...............
4. Neem een volgend project onder handen. Nu je een zichtbare verandering hebt gecreerd (die opgeruimde plank bij ons thuis zorgde echt voor opmerkingen van de andere huisbewoners) kun je een volgende plek zoeken die je opgeruimd wil hebben. Neem weer één plek tegelijk. Als je een hele kast aanpakt raak je overdonderd en zie je er geen gat meer in.
5. Maak het bekend aan de buitenwereld en blog/schrijf of praat erover. Als je het bekend maakt door erover te praten of erover te bloggen ga je een nog groter commitment aan. Mensen zullen je volgen en bekijken in hoeverrre je vorderingen maakt. Dat werkt als een stok achter de deur in een positieve zin. Daarnaast maak je er een goed overzicht voor jezelf van. Je kunt zien hoe het eerst was en zien welke progressie je al hebt gemaakt. Vooral als je plotseling door alles overmant wordt en in paniek raakt over alles wat je nog 'moet' doen dan helpt het te zien wat je allemaal al hebt bereikt. Samen staan we sterk en kunnen we de boel aan!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...