woensdag 4 januari 2012

Restjes

Dat 'meer=minder' is voor mij persoonlijk eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik koop niet veel voor mijzelf. Maar het meeste gaat hier volgens mij naar eten. En erg genoeg gaat er veel van dat eten de vuilbak in. En ik voel me daarover behoorlijk vervelend .............. En dat moet dus veranderen.

Sinds Oudjaar ben ik niet meer naar de supermarkt geweest om ingrediënten te kopen voor ons avondeten. Welliswaar wel voor vers fruit en een fles Ariël maar zoals gezegd niet voor ons avond eten. Mijn inkopen voor het oudejaarsfeest waren dan ook om het maar een beetje zacht uit te drukken iets te overdreven. En nu we toch begonnen zijn met 'meer=minder' wil ik mijn koelkast minder vol hebben en dat zonder de dingen te hoeven weggooien. Ook ligt er nog van alles in mijn diepvriezer wat ook beter eens gebruikt zou worden. Dat betekent dus koken met wat ik heb ............

Zo stond er op nieuwjaarsdag een mix van gevuld brood, aardappelsalade en pate's op het menu.
Eergisteren aten we opgebakken aardappeltjes met salade en de overgebleven party mix van Mora.
Gisteren hadden we 'gewonnen brood' oftewel wentelteefjes in de middag en 's avonds aten we pasta met Boursin en maakte ik de overgebleven seranoham op, met wat gerookte zalm en doperwtjes uit de diepvries was het helemaal lekker.
Vandaag bakte ik van het overgebleven rozijnen- en wittebrood een bodding oftewel broodpudding.
Volgens dit receptje:
 300 gram oude wit brood
100 gram kristalsuiker
100 gram bruine suiker
1/2 liter melk
1 eetlepel kaneel
een eetlepel vanillepeoeder
200 gram rozijnen
5 eieren

Verwarm de melk met suiker even op een zacht vuur totdat de suiker gesmolten is. 
Doe het brood, in kleine stukjes, in een kom en giet er de lauw geworden gesuikerde melk op. 
Laat het brood hierin weken. Plet het daarna met een vork tot het een dikke brij vormt. 
Voeg er de rozijnen, de kaneel, de vanillebloem en de geklutste eieren bij. 
Giet alles in een beboterde vuurvaste vorm. 
Laat ongeveer 45 minuten in een warme oven bij 200°C bakken.
Yummie!!En vanavond eten we met geitenkaas gevulde kipfilet (nog in de vriezer) met aardappeltjes en salade.
Voor morgen heb ik nog wat tonijn in blik, wat mozzarella, tomaten en een komkommer en dat vraagt om een pastasalade.
Voor zaterdag staat er een garnalensalade met zelfgemaakt notenbrood op het menu en voor zondag plande ik rode kool met zelfgemaakte appelmoes en speklapjes.

En zo ben ik dan heel wat dagen verder en is mijn frigo hopelijk wat leger. Ik zal vanaf volgende week mijn menu's ook weer gaan samenstellen om op die manier weer beter boodschappen te gaan doen. Gewoon omdat dat ten eerste gemakkelijker planned en omdat het ook veel goedkoper is. Ik kom immers minder vaak in de winkel en koop dus ook minder dingen die ik eigenlijk niet nodig heb.

Je ziet ik doe m'n best :)

5 opmerkingen:

 1. Goed zo goed zo!

  maar als vrouw van een aardappelboer (en we hebben verkoop aan huis van heerlijke aardappels) vind ik eigenlijk dat je niet moet "bezuinigen" op eten! Geen kritiek, meer als tip. Want ik vind dat je het al heel goed doet door je koelkast leeg te eten. Maar als je kijkt hoe duur pakjes en sausjes zijn! Home-made! Is veel lekkerder en veel goedkoper èn gezonder!

  (dit bedoelde ik niet als kritiek hoor ;-)
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is nu precies wat ik bedoel!! Ik wil niet bezuinigen op eten .......... Ik wil er juist bewuster mee omgaan. En pakjes en sausjes daar ben ik zowiezo niet zo van. Het gaat om verser gezonder maar ook bewuster :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, geweldig! Hier net zo aan t zoeken om alles netjes op te krijgen. Leuk om even bij je te lezen hoe je dat doet, en die broodpudding ga ik proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij beginnen hier ook met het goede voornemen van wekelijks een menu op te stellen en bewuster eten in huis te halen. En dus minder naar de winkel te moeten gaan. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb je recept gepind....voor later gebruik!
  Goed bezig!! :)))))
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...