woensdag 20 oktober 2010

Voor de schapen??

Toen wij pas in BE woonden merkten we de verschillen natuurlijk al snel. Niet alleen in taal maar vooral ook in eten. dingen die wij gewend waren waren hier niet of anders. Een paar voorbeelden? De mayonaise in NL is zoet, nu zeggen wij daar ewwww tegen. Pindakaas bemachtigen was een hele opgave en toen ik de poedersuiker zocht bleek dat bloemsuiker te heten. Zo zochten wij ook naar boerenkool. Spruitjes was geen probleem, artisjokken ook niet (niet dat ik wist hoe je dat in hemelsnaam moest klaarmaken) en pompoenen bij de vleet. Die werden in die tijd alleen als decoratie gebruikt in NL. Maar boerenkool? Nergens te vinden. Een vriendin, getrouwd met een Hollander vertelde dit : haar buurman verbouwde boerenkool en toen ze hem vroeg of ze daarvan een maaltje mocht hebben zei deze: "Hedde gij schapen??" Toen ze vertelde dat dat een Hollands kostje was zuchte hij eens diep.

Wij eten dus schapenvoer vandaag. Vers ingekocht in Holland. Je kunt het gewoon als stamppot eten met rookworst maar vandaag is het een iets uitgebreider recept.


Nodig:
1 kilo aardappelen
melk
boter
nootmuskaat
600 gr boerenkool (kant en klaar)
2 uien
125 gram gerookte spekjes
enkele in plakjes gesneden augurken
6 hotdogs

Kook één kilo aardappelen en maak daarvan een puree met melk, boter en een beetje nootmuskaat. Kook 600gram boerenkool gaar (niet te gaar want het moet nog de oven in :) in een klein beetje water en giet het af. Bak 125 gram spekjes uit en voeg daaraan et 2 flinke fijngesneden uien  en bak ze gaar. Vermeng de boerenkool met dit mengsel en schep het in een ovenschotel. Leg hierop enkele plakjes augurk en leg daarop 6 hotdogs. Schep de puree erover en dek het geheel af met wat geraspte kaas. Zet het nog 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°

Het klinkt misschien wat vreemd om de augurkjes ertussen te doen maar boerenkoolstampot werd vroeger aangemaakt met jus (saus) en azijn. Dat zurige is er juist lekker bij ............................... En als je niet in bent voor hotdogs (zoals hier de hubs) dan geef je er toch alsnog rookworst bij.

Hier vonden de kids vooral de verborgen hotdogs de max.

1 opmerking:

  1. Toen ik een groentenwinkel had, verkocht ik verse boerenkool en maakte het zelf ook graag klaar. Raar dat jij het hier niet vindt...zal een beetje van de winkel afhangen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...